
Men ibland kan det vara väldigt bra att faktiskt stanna upp lite och fundera över vad som faktiskt döljer sig bakom informationen, vad mer än fakta säger den oss. Som när jag letade efter ett recept på radiokaka. Det här är vad jag hittade, och visst säger det här en hel del om vår historia?
Radiokakan är ett bakverk som består av lika delar Mariekex och chokladsmet med kokosfett liknande den vi gör ischoklad av till jul. I radions barndom, på 1920-talet, lanserades radiokakan med fördelen att kunna ätas ljudlöst, utan att det knaprar. Detta var en stor fördel när man lyssnade på radio med hörlurar och ljudet som kom ur radion var svagt. Anledningen till namnet var helt enkelt att den såg ut som forna tiders radioapparater, med sina högtalargaller, när man skar upp den.
Radiokaka Ingredienserna varvas i en avlång bakform och ställs sedan i kylskåp några timmar för att stelna. Den färdiga kakan skivas som en sockerkaka eller brödlimpa.
En kaka anpassad för historiens omstämdigheter helt enkelt. Blir du sugen? Så här bakar du den:
Förberedelse:10 min
Tillagning: 5 tim
Klart på 5 tim 10 min
· 250 g kokosfett
· 200 g mörk blockchoklad eller fin 70% choklad
· 2 ägg
· 3 dl florsocker
· 25 kex, förslagsvis Mariekex
Tillagning:
1. Smält ihop kokosfett och blockchoklad under omrörning på svag värme i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt svalna.
2. Vispa under tiden ägg och florsocker fluffigt.
3. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten.
4. Klä en avlång form, ca 1,5 liter, med bakplåts- eller smörgåspapper.
5. Häll 1 cm chokladsmet i botten och täck med kex, varva därefter chokladsmet och kex i ca 5 lager.
6. Kyl kakan så att den stelnar ca 5 timmar, i frys (2 timmar) om du har bråttom eller i kylen över natten.
7. Ta kakan ur formen och skär kakan i tunna skivor vid servering.
Smaklig spis!